ZAVRŠENA KAMPANJA ,,STRUČNO JE KLJUČNO! ZAPOSLI SE, ZARADI I SEBE IZGRADI!“ | Frizer Zoran
Prosveta Hilton 15[1]

ZAVRŠENA KAMPANJA ,,STRUČNO JE KLJUČNO! ZAPOSLI SE, ZARADI I SEBE IZGRADI!“

Uručene pohvale i zahvalnice učenicima i poslodavcima

Povodom završetka kampanje „Stručno je ključno! Zaposli se, zaradi i sebe izgradi!“, koju je organizovalo Ministarstvo prosvjete s ciljem podizanja svijesti o potencijalu naših srednjih stručnih škola, večeras su u hotelu Hilton u Podgorici, Ministarstvo i Centar za stručno obrazovanje uručili pohvale najboljim učenicima iz dualnog obrazovanja i zahvalnice najaktivnijim poslodavcima, i  po jedan rad Srednje likovne škole „Petar Lubarda“ sa Cetinja.

Milica Lekić, savjetnica za odnose sa javnošću Ministarstva prosvjete kazala je da je Ministarstvo uložilo puno truda i iskrenih pokušaja da stavi do znanja, prije svega roditeljima i djeci, da se škole ne smiju birati na osnovu predrasuda, već promišljeno, informisano i sa sviješću da naše srednje stručne škole zaista imaju fantastičan potencijal.

Ministar dr Damir Šehović je istakao da ćemo biti u problemu ako budemo nastavili da proizvodimo kadrove koji tržištu nijesu potrebni, a one koji su nam potrebni tražimo van Crne Gore.

Kako je kazao, uhvatili su se u koštac sa možda najtežim zadatkom, ne promjenom zakona, već promjenom načina razmišljanja i pežorativnih konotacija o srednjim stručnim školama i to sasvim svjesni da je riječ o višegodišnjem poslu.

-Zato hvala, prije svega školama, ali i privredi, što ste, zajedno sa nama, krenuli na dug put promjene načina razmišljanja i slanja poruke roditeljima i djeci da nijesu zanimanja ta koja su elitna i zanatska, dobra i loša. Dobar ili loš nije posao, već način na koji ga obavljamo-ocijenio je ministar.

Prema njegovim riječima, mnogi mladi ljudi su to razumjeli, 5.000 svršenih osnovaca je ove školske godine upisalo srednje stručne škole.

-Njih više od 280 su, ušavši istovremeno u dualno obrazovanje, za sebe obezbijedili ne samo mjesečnu naknadu ili ogromnu mogućnost automatskog zaposlenja po završetku škole, već i informacije o pokretanju sopstvenog biznisa ili pak mjesečnu stipendiju za deficitarna zanimanja- rekao je Šehović.

Dodao je da stručne škole nude mnogo širi spektar zanimanja od zanatskih, koja su takođe odlična.

-A djeca srednjih stručnih škola imaju prohodnost prema srodnim fakultetima ukoliko požele da nastave obrazovanje- naveo je ministar prosvjete, zaključujući da njihova poruka mladima „Informišite se prije izbora srednje škole“ zaista ima značenje.

Šehović je uručio je nagrade vlasniku „Normal Company“ Žarku Buriću, suvlasniku kompanije „Montenegro Stars Hotel Group“ Žarku Raduloviću, direktoru Astoria grupe Igoru Vujoševiću, tehničkom direktoru kompanije „Inpek“ Milku Beljkašu, direktorici hotela CentreVille Jeleni Ognjenović, izvršnom direktoru Elko tima Slobodanu Mikavici, Aleksandru Janjuševiću iz kompanije Metalac, Ivanu Vukčeviću iz Kuće mode i ljepote „Zoran“, Niseri Kurtagić iz firme „Aldi“, direktoru kompanije „7. avgust“ Miloradu Filipoviću i direktoru Auto servisa „Šahović“ Edinu Šahoviću.

Jedan od poslodavaca koji su u sistemu dualnog obrazovanja, vlasnik Normal Company  Žarko Burić istakao je da je ,,riječ o veoma važnom projektu koji mladim generacijama pruža šansu da steknu praktična znanja koja će im omogućiti da postanu veoma cijenjeni u svojoj branši. Kroz ovaj program stvaramo kadrove koji će biti okosnica crnogorske privrede-kazao je Burić.

Suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars, Žarko Radulović primio je zahvalnicu kao jedan od poslodavaca koji je angažovao najviše učenika u okviru dualnog programa i tom povodom poručio je:

“ Sticajem okolnosti jedan sam od prvih koji se zalagao da se obnovi koncept dualnog obrazovanja. Tome me je naučilo poslovno ali i životno iskustvo. Naravno nijesmo se mi sjetili te revolucionarne ideje. Ona je postojala, pa smo je ukinuli i sad smo svjedoci posljedica koje su nastale međuvremenu, a to je da su nestale brojne vještine bez kojih ne možemo. Ovo ne govorim samo kao poslodavac već i kao roditelj, građanin, koji želi dobro svojoj državi i zato ćemo uvijek podržavati ovaj vid usavršavanja“.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković i Veljko  Tomić, generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih uručili su nagrade i najboljim đacima iz sistema dualnog obrazovanja Milošu Gurešiću-JU Prva srednja stručna škola, Nikšić, Nemanji Laboviću-JU Srednja mješovita škola “Danilo Kiš”, Budva, Anđeli Stanisavljević-JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Bar, Iliji Spaleviću-JU Srednja stručna škola “Vukadin Vukadinović”, Berane, Deminu Idrizoviću-JU Srednja elektro-ekonomska škola, Bijelo Polje, Marku Boškoviću-JU Srednja stručna škola, Bijelo Polje, Milici Vujinović-JU Srednja mješovita škola “Ivan Goran Kovačić”, Herceg Novi, Dušku Martinoviću-JU Srednja mješovita škola “Ivan Goran Kovačić”, Herceg Novi, Maši Grandić-JU Srednja mješovita škola “Braća Selić”, Kolašin, Kristini Ćetković-JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Nikšić, Jovani Gardašević-JU Srednja stručna škola, Nikšić, Emri Ljuca-JU Srednja mješovita škola “Bećo Bašić”, Plav, Luki Čaviću-JU Srednja strucna škola, Pljevlja, Nikoli Kostadinovom-JU Srednja elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić”, Podgorica, Iliji Stajoviću-JU Srednja elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić”, Podgorica, Edinu Agoviću-JU Srednja stručna škola “Ivan Uskoković”, Podgorica, Matiji Nedoviću-JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić”, Podgorica, Dajani Lalić-JU Srednja stručna škola “Spasoje Raspopović”, Podgorica, Naseru Nurkoviću-JU Srednja stručna škola, Rožaje i Nemanji Novakoviću-JU Srednja mješovita škola “Mladost”, Tivat.

Na događaju je predstavljena modna revija kreatorke Marine Banović, za koju su stilizaciju radili učenici Srednje stručne škole „Spasoje Raspopović“, za frizure i šminku modela pobrinuli su se učenici iste škole, koji se u okviru dualnog sistema obučavaju u salonu Creative Studio Image By Zoran.

-Raduje me kad vidim svu tu djecu koja nisu samo prošla kroz tri ili četiri razreda srednje škole, već su i imali praktični rad. Bili su kod mene u radionici i u ateljeu, a neki od njih danas obezbjeđuju sebi egzistenciju, organizuju posao.Stručno nije samo ključno, nego je i pravi izbor-kazala je Banović.

Zoran Vukčević podijelio je utiske o radu sa učenicima.

-Mi smo ove godine imali devet učenika koji su učestvovali čak i na svjetskim prvenstvima. Dvoje njih je postiglo fantastičan uspjeh i bili su među pet najboljih u svijetu. Nadam se da ćemo s ovom praksom nastaviti i iduće godine. Lično, opet kad bih birao bavio bih se ovim zanatom, te nastojim i na njih da prenesem takva promišljanja-rekao je Vukčević i zahvalio se učenicima koji su i večeras na djelu pokazali svoje znanje.

Posjetioci su bili u prilici da pogledaju  i izložbu Srednje likovne škole „Petar Lubarda“. Muzički ugođaj priredio je duo Borjan Radović i Miloš Bošković.

Mn.M.

Foto: B. Šekularac