Uspješna priča Zorana Vukčevića: Dobre ideje daju velika djela | Frizer Zoran
Uspjesna Prica Zorana Vukcevica

U kući mode i ljepote “Zoran” zaposlena 42 radnika

Uspješna priča Zorana Vukčevića: Dobre ideje daju velika djela

Brend “Zoran” ima ukupno devet frizerskih salona, od čega osam u Podgorici

U vrijeme kada se riječ esnaf rijetko pominje i slabo pamti, da bi bili „majstor svog zanata”-morate biti Zoran Vukčević. Ime koje je obišlo svijet. Čovjek koji stoji iza jednog od najprepoznatljivijih crnogorskih brendova i dobitnik nekih od najlaskavijih svjetskih priznanja.

Vlasnik i osnivač kuće mode i ljepote „Zoran”, svoju uspješnu priču počeo je prije skoro dvije decenije, uvjeren da se iz  dobre   ideje  i prave ambicije, rađaju samo velika djela.

„Imajući privilegiju da posjećujem razne svjetske destinacije, često sam bio u prilici da pratim poslovanje najuspješnijih firmi, kako iz sopstvenog esnafa, tako i iz drugih oblasti. Kako sam, po prirodi, osoba koja uvijek ima interesovanja za nove poslovne izazove, sve me to jako brzo zaintrigiralo. To je bila neka vrsta inicijalne kapisle. Ideja se rodila, a kako je vrijeme prolazilo sve je više sazrijevala i razvijala se u meni. Tako je sve počelo. Nijesam dugo čekao. Odluka je donijeta, krenuo sam u porodični biznis, trasirao put koji traje i dan danas i iskreno se nadam se da će trajati još dugo”, kaže je Vukčević.

U biznis i neizvjesnost krenuo je, kako kaže, za svjetske standarde sa veoma skromnim kapitalom, ali velikim entuzijazmom i željom da uspije u svom naumu. Da je bio na pravom putu najbolje dokazuje između 100 i 120 zadovoljnih klijenata koliko danas na dnevnom nivou usluže u svojim salonima.

„Preduzeće je osnovano 1998. godine kada sam otvorio salon od svega 16 kvadrata u Ulici bratstva i jedinstva, koji sa ponosom to mogu reći, poslije toliko godina i danas uspješno posluje. Kasnije, u skladu sa mojom poslovnom logikom da se uvijek teži ka postavljanju i ispunjavanju novih, viših ciljeva, otvorio sam i drugi salon, ubrzo i treći… i tako stigao do devet, koliko ih danas posluje u okviru firme“, objašnjava poznati crnogorski preduzetnik.

Pod brendom kuće mode i ljepote „Zoran”, danas posluje osam salona u Podgorici i jedan na Svetom Stefanu. Pored njih, u sklopu firme radi i prva u Crnoj Gori licencirana Akademija ,,Zoran’’ za stručnu obuku i usavršavanje, koja je ove godine na Svjetskom prvenstvu u Parizu, od strane Svjetske frizerske federacije (OMC), proglašena za najbolju Akademiju na svijetu. Iako uspješno pliva u savremenim trendovima, Zoran Vukčević nije zaboravio odakle je počeo, pa je otvaranjem „Barber shopa” u Ulici slobode prošle godine vratio stari duh našem gradu.

No, ostati čvrsto na nogama toliko dugo u biznisu nije, navodi Vukčević, lako i uvijek postoje trenuci kada je finansijska podrška dobrodošla.

„Procijenjeni kapital našeg preduzeća danas iznosi 47.352 eura. Uzimali smo kredite kod nekoliko poslovnih banaka. Mogu reći da sam zadovoljan uslugama koje su nam pružali, premda smo, kako nam je rečeno, zbog tehničkih problema, čekali na dobijanje kredita. Ipak, sve je na kraju realizovano uspješno, na obostrano zadovoljstvo. Kredit koji smo dobili od Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore iznosi 30 hiljada eura i na osnovu toga proširili smo posao i zaposlili sedam novih radnika.“

U kući mode i ljepote „Zoran” zaposlena su 42 radnika, a u posao su uključeni svi članovi porodice Vukčević. Zanat se sa velikom ljubavlju njeguje u domu poznate crnogorske porodice, pa se vještinama sa makazama već uči i treća generacija.

„U ovom trenutku u poslu je aktivno svih šest članova porodice, na čelu sa mnom, naravno. Osim nas, prve korake u našem biznisu, na veliku radost moje porodice i mene, počeo je da pravi i to veoma uspješno i moj unuk, učenik Hemijsko-tehničke škole „Spasoje Raspopović“. On je već treća generacija u našem biznisu i svojevrstan zalog za budućnost, što je činjenica koja me posebno raduje, kao preduzetnika i djeda“, kaže Zoran Vukčević.

Biznis barijere su sastavni dio poslovanja sa kojim se, priznaje Vukčević, veoma teško nositi. Kao teške trenutke pamti godine inflacije, promjenu valute i uvođenje PDV-a. Glavobolju svakodnevno, dodaje Vukčević, zadaje i papirologija, ali i izražena, nelojalna konkurencija koja se odlikuje radom na crno. Sve su to izazovi koji u datim situacijama zahtijevaju dodatan napor i angažovanje kako bi se odgovorilo u skladu sa poslovnim standardima firme, u čemu su Vukčevići već dvije decenije izuzetno uspješni.

U čuvenoj podgoričkoj kući mode i ljepote insistiraju na poštovanju etičkih normi i kodeksa i to je okvir od kojeg ne odstupaju od samog početka poslovanja. U porodici Vukčević smatraju da je lični primjer najbolja paradigma u procesu poslovanja i svi se, od unuka do djeda, svesrdno trude da ga u svakom trenutku pokažu.

AUTOR: Marija Racković

Preuzeto sa: www.vijesti.me